Technologie

Uniunea Europeană inaugurează prima bază de lansare a sateliţilor de pe continent

Uniunea Europeană doreşte să îşi consolideze capacitatea de a lansa sateliţi de mici dimensiuni în spaţiu cu o nouă platformă de lansare în regiunea arctică a Suediei.

Oficialii europeni şi regele suedez Carl XVI Gustaf au inaugurat vineri primul complex de lansare orbitală din Europa continentală al UE, în timpul unei vizite în Suedia a membrilor Comisiei Europene.

Noua instalaţie de la Centrul spaţial Esrange de lângă oraşul Kiruna ar trebui să completeze actualele capacităţi de lansare ale UE din Guyana Franceză, informează AP.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că micii sateliţi sunt cruciali pentru a urmări dezastrele naturale în timp real şi, în contextul războiului Rusiei din Ucraina, pentru a contribui la garantarea securităţii globale. „Astăzi, ştim că bravii soldaţi ucraineni folosesc în mod eficient sateliţi mici pentru a urmări mişcările trupelor ruseşti”, a declarat ea.

„Fiind primul loc de lansare orbitală de pe continentul nostru, acesta oferă o poartă europeană independentă către spaţiu”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Prima lansare a unui satelit este aşteptată anul viitor.

Numărul total de sateliţi ar putea ajunge la 100.000 până în 2040, faţă de cei 5.000 de sateliţi operaţionali din prezent, potrivit Swedish Space Corp. sau SSC.

„Acesta este un salt uriaş pentru SSC, pentru Suedia, pentru Europa şi pentru restul lumii”, a declarat directorul executiv al SSC, Stefan Gardefjord.

„Sateliţii sunt decisivi pentru multe funcţii ale vieţii de zi cu zi din lumea modernă de astăzi, iar nevoia lor nu va face decât să crească în anii următori, spaţiul jucând un rol şi mai important”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *