Tribunalul Sălaj a respins arestarea preventivă a medicului Horia Jidveianu
Magistrații Tribunalului Sălaj au respins, joi după amiaza, solicitarea procurorilor sălăjeni cu privire la arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului chirurg pediatru Horia Jidveianu.
Vă reamintim că acesta a fosr reținut, mierucri seara, pentru 24 de ore, împreună cu medicul Ioan Așchilean, ambii fiind acuzați de fapte de corupție.
În cursul zilei de joi, procurorii sălăjeni au cerut arestul preventiv în cazul medicului Horia Jidveianu, respectiv controlul judiciar în cazul medicului Ioan Așchilean.
Instanța a decis ca medicul Horia Jidveianu să fie plasat și el sub control judiciar.
“În baza art. 227 alin.1 rap. la art. 223 alin.2 C.p.p. respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj formulată în dosarul de urmărire penală nr. 114/P/2022 privind arestarea preventivă a inculpatului J. N.-H.(…), cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de luare de mită, prev. ?i ped. de art.289 alin.1 C.p. cu aplic. art. 35 al. 1 C.p. În baza art. 227 alin.2 raportat la art.202 alin.1, 3 şi 4 lit. b) şi art. 211 alin.1, art. 2151 alin.1 C.p.p., dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul J. N.-H. pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 15.12.2022 până la data de 12.02.2023 inclusiv. În baza art. 215 alin. 1 C.p.p., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală sau la organul judiciar în faţa căruia se află cauza ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar ce a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. 2 lit. a şi d C.p.p., pe timpul controlului judiciar inculpatul este obligat să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar ce a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza; b) să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu martorii audia?i sau care vor fi audia?i în dosarul nr. 114/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. În baza art. 215 alin. 3 C.p.p. atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În baza art. 215 al. 4 C.p.p. încredinţează supravegherea inculpatului J. N.-H. Biroului de supravegheri judiciare din cadrul IPJ Sălaj. În baza art.275 alin.3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpatul beneficiază de aprărător ales. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 15.12.2022, ora 16.05, în prezenţa inculpatului”, a stabilit judecătorul de la Tribunalul Sălaj.
Vă reamintim că cei doi medici chirurgi pediatri de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, Horia Jidveianu și Ioan Așchilean, au fost reținuți miercuri seara de procurori sub acuzația de luare de mită.
Medicul Jidveianu este acuzat de luare de mită în formă continuată (15 acte materiale). Potrivit procurorilor, din probele administrate până în acest moment, în perioada 2021-2022, în calitate de medic chirurg și ortoped pediatru la Spitalul Județean de Urgență Zalău, a primit sume între 100 ți 1.200 de lei de la aparținătorii unor minori, pentru a îndeplini sau a urgenta unele acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma totală încasată astfel ar fi fost de 8.050 lei, spun procurorii.
În cazul său, joi, 15 decembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Sălaj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În ceea ce îl privește pe medicul Ioan Așchilean, medic primar chirurg pediatru, acesta este acuzat și el de luare de mită în formă continuată (6 acte materiale). În perioada 2021-2022, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale ca și colegul său, a primit, spun procurorii, sume de bani între 50 și 600 de lei de la aparținătorii unor minori, tot pentru a îndeplini sau a grăbi unele proceduri medicale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Suma încasată în condițiile menționate ar fi fost de 1.450 lei.
În cazul său, prin ordonanța procurorilor, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, din 15 decembrie 2022 până în 12 februarie 2023.
Aprecierea diferită a situației juridicie în cazul celor doi inculpați a fost justificată de anchetatori prin prisma faptului că gravitatea infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților a fost diferențiată. În plus, s-a avut în vedere și conduita procesuală a medicului Ioan Așchilean, care a recunoscut faptele de care este acuzat, situație în care anchetatorii au apreciat că măsura controlului judiciar este suficientă asigurarea bunei desfășurări a procesului penal și pentru prevenirea săvârșirii unei alte infracțiuni.
Miercuri, 14 decembrie, procurorii au efectuat o serie de percheziții la Spitalul Județean de Urgență Zalău, descinderile fiind urmate de reținerea, pentru 24 de ore, a celor doi medici pediatri.
De menționat că, la începutul lunii noiembrie, procurorii au mai descins la Spitalul Județean de Urgență Zalău, ocazie cu care au ridicat mai multe înscrisuri și documente.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual penal de administare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, precizează procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Sursa Ziarul de Salaj