ultima ora

Târg ilegal de cai, ”spart” de Poliția animalelor și DSVSA

Sâmbătă, 1 octombrie, la un târg de cabaline organizat ilegal la Dragu și-au făcut prezența inopinat efective ale Biroului Protecției Animalelor Sălaj, polițiștii Secției 5 Rurală Hida, jandarmi și specialiști ai Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj și O.A.R.Z. Sălaj.

Târgul a fost organizat fără aprobare sanitar-veterinară, adică ilegal, iar oamenii legii au împărțit amenzi.

”Efectivele angrenate în activități au aplicat 9 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor HG. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor. Sancțiunile aplicate au vizat, în special, încălcarea prevederilor art.3, lit.b din H.G. nr. 984/2005, respectiv deținerea sau transportul de animale neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare. Totodată, au fost aplicate sancțiuni și pentru faptul că a fost organizat un târg de animale, fără aprobare sanitar-veterinară”, informează Biroul de presă al IPJ Sălaj.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 7.400 de lei.

Cai din Fildu de Jos, plasați la adăpost

Potrivit sursei citate, în perioada 26 septembrie-2 octombrie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Sălaj au desfășurat mai multe acțiuni având ca scop respectarea legislației în domeniu de către proprietarii sau deținătorii de animale.

Sâmbătă, 1 octombrie, polițiștii Biroului Poliția Animalelor au acționat împreună cu cei ai Secției 2 Poliție Rurală Sânmihaiu Almașului și un echipaj de jandarmi, în zona de competență a secției. În cadrul activităților au fost ridicați doi cai pentru care au fost emise ordine de plasare în adăpost, întrucât se aflau într-o situație de pericol, fiind identificați pe drumurile publice din comuna Fildu de Jos.

Tot săptămâna trecută, joi, un bărbat de 38 de ani din Mirșid s-a ales cu amendă pentru că a abandonat un câine pe o stradă din Jibou. Polițiștii au fost sesizați cu privire la faptă, iar în urma verificărilor au identificat bărbatul și modalitatea în care patrupedul a fost abandonat.

”Bărbatul a transportat câinele cu un autoturism și l-a abandonat pe o stradă, lăsându-l fără hrană și adăpost și fiind expus pericolului de a fi accidentat de autovehicule. Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar câinele a fost lăsat în grija unei persoane care și-a luat angajamentul că îl va îngriji până în momentul în care acesta va fi adoptat. Reamintim faptul că, potrivit art.6 alin.2 lit.f) din Legea nr.205/2004 privind protecția animalelor, abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului constituie cruzime față de animale și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 12.000 lei”, se precizează în informarea IPJ Sălaj.

Polițiștii atrag atenția că acest gen de acțiuni se vor desfășura în continuare. Proprietarii de animale au obligativitatea de a asigura îngrijirea și supravegherea corespunzătoare a acestora, astfel încât să nu fie expuse unor situații de pericol, să nu rămână libere și nesupravegheate pe căile de circulație publică, precum și faptul că prejudiciile și distrugerile provocate de animale (inclusiv distrugerile culturilor agricole prin pășunat neautorizat) se suportă de către proprietarul/deținătorul animalului, în conformitate cu dispozițiile Codului civil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *