Sănătateultima ora

Proiect important -Pentru infecțiile nosocomiale la spitalul din Zalău

Consiliul Județean intenționează să depună spre finanțare prin PNRR un proiect în valoare de peste 13 milioane de lei, menit să crească gradul de siguranță a pacienților și a personalului medical la cea mai mare unitate medicală din Sălaj.

„Dotarea Spitalului Județean de Urgență Zalău cu echipamente medicale în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale ” presupupe, printre altele, o dotare cu instalații de dezinfectare a personalului medical, echipamente de decontaminare a mediului, precum și aparate pentru sterilizare.

Infecțiile nosocomiale sunt infecţiile contractate în spital sau în alte unităţi sanitare și se referă la orice
boală cauzată de microorganisme, boală ce poate fi recunoscută clinic sau microbiologic, care afectează fie bolnavul, fie personalul medical.
Sectorul sanitar din România se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, când nevoia
de servicii de sănătate era diferită față de realitățile prezentului. Clădirile nu permit integrarea optimă a circuitelor intraspitalicești astfel că, în unitățile medicale vechi, controlul infecțiilor nosocomiale este deficitar, cu impact asupra siguranței pacientului și cheltuieli ce ar putea fi evitate.
Spitalul Județean de Urgență Zalău, deși reabilitat în perioada 2011-2013 și dotat parțial cu aparatură modernă, necesită o dotare cu instalații de dezinfectare a personalului medical, precum și cu echipamente
de decontaminare a mediului și pentru sterilizare, pentru a combate infecțiile nosocomiale.

De asemenea, este necesar ca laboratorul de analize medicale să fie dotat cu echipamente moderne, pentru a controla infecțiile asociate actului medical, pentru a crește capacitatea de testare și diagnostic, dar și pentru scăderea costurilor asociate actului medical (scăderea costurilor de spitalizare sau de utilizare nejustificată a antibioticelor) și detecția precoce a bacteriilor multidrogrezistente.

Ar urma să fie achiziționate aparate de dezinfectare a aerului cu UV, sisteme cu abur și dezinfectant pentru decontaminare și dezinfecție de nivel înalt, sisteme automate de nebulizare, mașini de spălat și dezinfectat pardoseli, sisteme de evidențiere a încărcăturii microbiologice pe suprafețe și în aer, dușuri cu filtre pentru apă sterilă.

În laboratorul de analize medicale vor fi implementate sisteme automate pentru transportul probelor recoltate.
În luna septembrie, a fost lansat Ghidul programului care permite realizarea acestei investiții prin PNRR. Județul Sălaj, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Zalău – beneficiar eligibil, poate primi finanțare nerambursabilă pentru achiziționarea tuturor echipamentelor medicale necesare.

Pentru depunerea proiectului, este nevoie de aprobarea prealabilă a consilierilor județeni, astfel că acesta va fi supus la vot în cadrul ședinței din 29 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *