Sănătateultima ora

Neonatologia Spitalului Județean va avea noi dotări de ultimă generație, prin PNRR

Consiliul Județean Sălaj va depune spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pe Componenta Sănătate – Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți, un proiect de investiții în infrastructura necesară tratării pacienților critici nou-născuți la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

Proiectul este posibil datorită lansării de către Ministerul Sănătății a Ghidului beneficiarului din cadrul Componentei 12 – Sănătate –  Investiția 2. – Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice. Prin acest tip de proiect Ministerul va finanța minim 25 de spitale publice care vor derula investiții aparținând următoarelor componente: creșterea capacității secțiilor/compartimentelor de terapie intensivă nou născuți cu minim 124 de paturi adiționale, inclusiv infrastructura și echipamente; dotarea secțiilor nou născuți existente în vederea dotării cu echipamente medicale adecvate pentru minim 90  de paturi existente; centre de formare în vederea construirii/amenajării și dotării a minim 8 centre de formare (aproximativ 100 mp fiecare), screening în vederea dotării cu echipamente medicale adecvate pentru îmbunătățirea programului de screening. Tot în cadrul acestei investiții vor fi achiziționate 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală.

“Progresul tehnologiei medicale în domeniul neonatologiei înseamnă vieți salvate. Tocmai de aceea, dotarea Maternității Spitalului Județean cu aparatură complexă și performantă reprezintă o prioritate pentru noi. PNRR ne oferă o oportunitate de care trebuie să profităm și care ne va permite să dotăm sălile de nașteri cu echipamente medicale moderne, în vederea îmbunătățirii programului de screening și asigurarea de intervenții imediate și adecvate copiilor născuți prematur”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, la solicitarea Graiul Sălajului.

La Secția Neonatologie a SJU Zalău, prin intermediul acestei finanțări, se urmărește achiziția unor aparate medicale precum monitor de reanimare, incubator de transport intern dotat cu ventilator, videolaringoscop sau ecograf.

“Ne dorim să reducem timpii de reanimare în sala de nașteri și, implicit, să creștem rata supraviețurii nou-născuților, să asiguram transportul bebelușilor reanimați în condiții optime până în secție, precum și ventilația corespunzătoare pentru cei care necesită suport respirator. Aparatura va veni în completarea celei existente pe secție și ne va folosi în asigurarea de servicii medicale de înaltă performanță, diminuând, astfel, consecințele negative ale asfixiei perinatale și ale nașterilor premature, dar mai ales în a da valoare «minutului de aur» din neonatologie.

Maximizarea primului minut din reanimare va duce la minimizarea consecințelor negative ale asfixiei pe termen lung, precum și la creșterea calității vieții pacientului și a familiei acestuia”, a precizat, pentru Graiul Sălajului, dr. Melinda Baizat, medic primar neonatolog, șefa Secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Având secție de terapie intensivă neonatală de grad II, cu cinci paturi, SJU Zalău poate beneficia prin PNRR de o finanțare nerambursabilă de până la 45.000 de euro.

Bugetul total alocat pentru secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți este de 80,2 milioane de euro fără TVA  și se va realiza prin derularea unui apel deschis competitiv, după cum au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Platforma pentru depunerea dosarelor de finanțare s-a deschis în 21 octombrie și se va închide în 3 martie 2023, la ora 16.00. Data limită până la care cei care vor primi finanțare trebuie să implementeze proiectele este 30 noiembrie 2024.

Evaluarea dosarelor de finanțare primite se va face începând cu prima zi după data de închidere a apelului și se evaluează având în vedere criteriile din Grila de evaluare, nu în baza principiului ”Primul venit – primul servit”. Reprezentanții Ministerului Sănătății subliniază faptul că selecția pentru finanțare se va efectua în funcție de lista proiectelor depuse, ordonată descrescător în funcție de scorul obținut ca urmare a procesului de evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *