Politicăultima ora

Ministrul Boloș vrea spor mai mare pentru primarii și președinții de consilii județene.

O parte a aleșilor locali ar putea beneficia de un spor cuprins între 10 și 50 la sută pentru implicarea în proiectele cu finanțare externă. Inițiativa aparține Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit unui proiect pus recent în dezbatere publică.

Ministrul Marcel Boloș a explicat că este firească remunerarea președinților de consilii județene și a primarilor cu același spor ca al funcționarilor publici din subordinea lor, pentru că aleșii sunt cei care își asumă întreaga respnsabilitate privind derularea proiectelor.

„Am avut această iniţiativă pentru că era nefiresc ca subordonaţii care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri, iar cei care îşi asumă întreaga responsabilitate şi gestionează proiectele europene să aibă 25%, aceştia fiind primarii şi preşedinţii de consilii județene”, a spus ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Digi24.

Potrivit oficialului, urmează modificarea cadrului legislativ naţional, respectiv a indicatorilor de performanţă în baza cărora se acordă aceste sporuri. Până în prezent, limita maximă este de 25%, fiind corelată cu numărul de proiecte.

Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de criterii naționale, dar în principal în funcție de câte proiecte gestionează într-un an.

Pentru un singur proiect, majorarea propusă este de 15%, pentru două proiecte – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe proiecte 25%. Acestor procente li se adaugă și partea fixă de 25%.

În prezent, un spor de până la 50% au doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și sunt evaluați ca fiind buni sau foarte buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *