Politicăultima ora

Liderul UDMR Sereș Deneș reacționează la propunerea legislativă a PNL de scădere a pragului electoral

După ce 15 deputați de la PNL și unul de la PSD au depus, la Camera Deputaților o inițiativă legislativă de modificare a legii electorale prin care se propune ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partidele politice care vor să aibă reprezentare parlamentară, liderul UDMR Sălaj, deputatul Sereș Deneș, cataloghează acțiunea ca fiind ” tendențioasă și antidemocratică”. 

În expunerea de motive a acestei inițiative legislative autorii spun că “rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală”.

Președintele UDMR Sălaj, deputatul Sereș Deneș, cel mai experimentat parlamentar în funcție din Parlamentul României: „Sunt oameni care întotdeauna găsesc în UDMR un dușman. Este o acțiune tendențioasă căreia nu-i dăm importanță. Este un act antidemocratic de mare anvergură”

„Am văzut și eu această inițiativă, dar după câte am înțeles, conducerile celor două partide (nr. PNL și PSD) nu și-au asumat această inițiavă.

Această inițiativă este o inițiativă partizană a unor prieteni, așa ziși prieteni de-ai noștri, care înafară de a face ceva pentru această țară, întotdeauan găsesc în UDMR un dușman, deși nu cred că am arătat asta în cursul celor 33 de ani, că de altfel activitatea noastră politică se orientează spre bunăstarea, spre binele tuturor din această țară. 

În al doilea rând, are dreptate dl. Pârvulesc, când defapt a exclude 7% din populația țării de a lua parte la viața politică este un act antidemocratic de mare anvergură. Sunt de acord că în democrația reprezentativă procentele nu trebuie să joace un rol foarte, foarte important.

În al treilea rând, eu am o anumită experiență. În anul 2000, procentul electoral de intrare în Parlament și în autoritățile locale era de 3%. Insistent PNȚCD a ridicat pragul la 5%. Sigur, noi UDMR ne-am opus, în condițiile în care după puterile noastre nu am reușit să oprim această inițiativă. Cine a fost beneficiarul acestui 5%? Partidul Național Creștin Democrat care nu a intrat în Parlament.

Deci, cine își sapă groapa altuia să nu cumva să cadă în ea.

Părerea mea este că nu este o inițiativă de bun augur, este o chestiune tendențioasă și căruia noi (nr. UDMR) nu-i acordăm foarte mare importanță, în condițiile în care conducerile celor două partide (nr. PSD și PNL)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *