Politicăultima ora

Liderul PSD Marcel Ciolacu vrea anchete ale procurorilor

Marcel Ciolacu s-a declarat revoltat duminică seară de faptul că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români, și a cerut ca cei responsabili să dea explicații inclusiv în fața procurorilor. Mai mult, într-o intervenție la Antena 3, citată de news.ro, el a declarat România a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România.

Un document prezentat de Libertatea la finalul lunii martie arată că România mai are de primit și de plătit vaccinuri anti-COVID în valoare de 790 de milioane de euro. Din decembrie 2020 și până pe 28 martie anul acesta, în România au ajuns 32.824.659 de doze de vaccin, conform datelor furnizate Libertatea de CNCAV. 143 de milioane de euro este nota de plată pentru vaccinurile primite până acum, la care se vor adaugă alte 790 de milioane de euro din viitoarele facturile pentru dozele de vaccin comandate pe care țara noastră urmează să le primească în perioada 2022 – 2023.

”Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane, le-am aruncat. Noi avem o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români, în mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura a plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a declarat Ciolacu, duminică seară, la Antena3.

El a precizat că pentru ultimele 40 de milioane de doze de vaccin, România va trebui să plătească alte 730 de milioane de euro.

Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.

Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma că două milioane de vaccinuri anti-COVID au expirat, iar autoritățile au fost nevoite să le arunce. Cu un cost mediu/vaccin de 3 euro, suma astfel irosită se ridică la 6 milioane de euro, potrivit Spotmedia. La prețul vaccinului se adaugă, pentru Pfizer și Moderna, costul depozitării la temperaturi foarte scăzute și pentru toate, atunci când expiră, costul distrugerii.

Președintele Senatului, Florin Cîțu a comentat, marți, acuzaţiile aduse de președintele PSD Marcel Ciolacu, privind achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier. Cîțu a spus că ”putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană.

Fostul premier a explicat că programul de achiziție a dozelor de vaccin a fost decis în Uniunea Europeană, până în 2023.„Nimeni nu a spus că nu trebuie făcute aceste achiziţii, pentru că ştie toată lumea că a fost un plan făcut de Ursula von der Leyen. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană şi a venit acest decont”, a spus el.Liberalul mai spune că vede unde este legătura cu premierul când achizițiile au fost făcute de Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor.„Putem să ne uităm la toate aceste contracte și să vedem dacă avea cineva interese acolo. Banii pe dozele de vaccin se duceau către Comisia Europeană și începem cu Ursula să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele. Eu aș vrea să știu pentru români de ce iertăm 100 de milioane de lei când nu avem bani la buget (…) De acum încolo, avem un guvern care trebuie să ia decizii, vrea să meargă mai departe, nu vrea să meargă mai departe”, a mai afirmat Cîţu.

Ziarul de Salaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *