Cum va arăta viitorul Centru Oncologic de la Zalău

Numărul cazurilor de cancer crește de la un an la altul, iar capacitatea Spitalului Județean de Urgență Zalău nu permite, în acest moment, extinderea Secției de Oncologie. În evidența unității medicale se află aproximativ 6.800 de pacienți oncologici, cu 400 mai mulți decât în 2021, anual fiind asigurate, în Ambulatoriul de specialitate, peste 12.000 de consultații.

Printr-o investiție estimată la circa 200 milioane de lei, Consiliul Județean Sălaj intenționează să construiască în municipiu un centru oncologic modern, cu 110 paturi, în cadrul căruia persoanele diagnosticate cu cancer din întreaga regiune să poată beneficia de servicii medicale de înaltă performanță.

Consilierii județeni au votat deja proiectul de hotărâre privind aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții.

“Numărul cazurilor de cancer este în continuă creștere, însă spațiile disponibile astăzi în Spitalul Județean de Urgență Zalău fac imposibilă înființarea de noi paturi și, implicit, dezvoltarea Secției Oncologie. Ca urmare, cazurile complexe sunt transferate către alte spitale din țară, întârziind posibilitatea luării măsurilor medicale de urgență. Odată cu crearea noului centru vom rezolva nu doar această problemă, ci și pe cea a accesului la radioterapie – o metodă de tratament ce revoluționează în lupta cu cancerul, dar care este disponibilă în foarte puține spitale din țară. Pacienții sălăjeni vor fi scutiți, astfel, de drumuri la Cluj-Napoca sau Oradea, iar presiunea existentă pe unitățile medicale din marile orașe va fi redusă. În ședința ordinară de astăzi, odată cu aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții, am făcut un pas important către înființarea centrului. Sperăm ca viitoarele ghiduri de finanțare europeană să ne permită implementarea acestui proiect”, spune Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Cu o suprafață construită de 1.260 mp, trei aripi și șase niveluri (D+P+3E+E4 parțial), imobilul va fi ridicat în cartierul Dumbrava din Zalău, paralel cu corpul C3 al Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Unitatea va include spații pentru oncologie medicală, specialități conexe zonei de oncologie, chimioterapie și radioterapie, dotate cu tehnologie modernă și aparatura de ultimă generație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *