ultima ora

Control la Carrefour: legume și fructe cu mucegai, vitrine murdare și cuptoare ruginite

Hypermarketul Carrefour a fost verificat, zilele trecute, de inspectorii de la Protecția Consumatorilor. Au fost găsite serie de nereguli, de la alimente mucegăite până la vitrine și cuptoare murdare și ruginite.

“Pe data de 8 august, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest Cluj, prin CJPC Sălaj, sub coordonarea comisarului şef al CRPC RNV Cluj, Lucian Rus, a desfășurat o acțiune tematică de control în judetul Sălaj, la operatorul economic SC Carrefour România SRL. Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor – în care sunt implicați tinerii noștri colegi – și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu”, precizează instituția

În urma acțiunii, comisarii CJPC Sălaj au identificat o serie de nereguli: “folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină, mucegai și chedere neigienizate, pavimentul aferent vitrinelor frigorifice insalubre, neigienizate de o perioadă mare de timp, utilizarea veselei din plastic și a ustensilor de bucătărie neprofesionale, depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare sau apei plate și minerale, folosirea unor coșuri / tomberoane de reziduuri fără capace, în zona de food, expunerea la comercializare a unor produse din lapte fără respectarea prevederilor aferente separării de produsele provenite din grăsimi vegetale, legume şi fructe cu mucegai, putregai, improprii consumului uman, legume şi fructe ambalate în pungi de polietilenă sub formă de oferte promoționale, și la deschiderea ambalajelor 2/3 din produse erau improprii consumului uman, comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate, comercializarea unor produse care nu respectă etichetarea conform prevederilor legale, folosirea unui cuptor de preparare pui rotisați insalubru, existența unor diferențe semnificative aferente cantității nete declarate la pachete de fructe de 500 g”.

Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control a aplicat 5 sancţiuni contravenţionale: un avertisment şi 4 amenzi în cuantum de 80.000 lei.

Totodată, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 5.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor aferentă vitrinelor frigorifice, încetarea practicii comerciale incorecte aferente încadrării în cantitatea netă și a calității produselor oferite.

“Compania a remediat cu celeritate deficiențele, astfel încât la recontrolul desfășurat pe data de 11 august, comisarii sălăjeni au constatat aducerea la îndeplinire a măsurilor.

Comisarii CJPC Sălaj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

Aspectele invocate în cadrul acestui comunicat sunt ilustrate cu imagini realizate atât în timpul controlului inițial, cât și după remedierea deficiențelor”, precizează instituția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *