ultima ora

Cameră specială pentru audierea minorilor, la IPJ Sălaj

După Tribunalul Sălaj, și sediul Poliției Județene are în dotare o cameră specială pentru audierea minorilor. Prin noile investiții, și partea de cercetare a infracțiunilor – poliția – s-a adaptat nevoilor speciale ale copiilor pentru a nu fi traumatizați atunci când dosarele implică și audierea lor, fie că sunt victime sau martori în comiterea diverselor infracțiuni.

În cazul IPJ Sălaj, investiția se ridică la suma de 47,5 mii lei, camera specială de audiere fiind realizată în cadrul Programului naţional de suport pentru copii, intitulat „Din grijă pentru copii”. Încăperea a fost operaționalizată în cursul anului 2022 și este dotată cu tehnologie de ultimă generație de transcriere și înregistrare audio-video, cu jucării și mobilier pentru copii, la care se adaugă intimitatea și protecția minorilor audiați.

”Pentru a deveni funcțională și utilă din punct de vedere al scopului pentru care a fost concepută, precum și pentru desfășurarea în bune condiții a activităților procedurale în care sunt implicați minorii victime ale unor infracțiuni, în special victime ale unor infracțiuni la viața și integritatea sexuală, camera specială pentru audierea minorilor a fost dotată cu tehnologie de ultimă generaţie de transcriere şi înregistrare audio – video, unde, pentru a fi feriți de noi traume, minorii pot fi audiaţi într-un mediu prietenos, profesionist, fără a avea contact cu celelalte părţi implicate în anchetă.

Camera specială destinată audierii minorilor a fost decorată în culori calde, pastelate, fiind un mediu prietenos cu copiii, în care aceștia să se simtă în siguranță și să fie protejați emoțional. Spațiul destinat audierii minorilor este amenajat după standarde europene, cu păpuși anatomice și jucării, cărți de colorat și alte diferite elemente care să îi ajute să își spună povestea, dar și cu materiale din sfera psihologică folosite în procesul de audiere”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj.

Camera este prevăzută cu un geam – oglindă, prin intermediul căruia, în încăperea alăturată, una tehnică, persoanele care participă la anchetă pot observa investigația. De asemenea, în camera de audiere există, disimulat și integrat în mediul cald, prietenos, un sistem de monitorizare video şi audio, convorbirea cu copilul fiind înregistrată, ulterior transcrisă, pentru a fi folosită ca probă în instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *